Capçalera 50 anys Mort Francesc Pujols
Fundació
Francesc Pujols
Catàleg
Activitats
Enllaços
Notícies
Contacte
 
Subscriu-t'hi si vols rebre les nostres novetats
  La Fundació > La Torre de les Hores


  Importància historicoartística de la Torre de les Hores


  La Torre de les Hores, al marge de constituir un interessant exemple de mansió senyorial típica catalana de finals del segle XIX, fou la residència de Francesc Pujols i Morgades.

  Construïda el 1888, és un edifici de planta quadrada amb pis i golfes, acabat per una torreta mirador i envoltat de jardí. La façana conté esgrafiats de tipus neoclàssic així com l’escut de la vila de Martorell i altres. A la reixa d’entrada hi ha forjada l’escala de la vida, símbol del pensament de Francesc Pujols.

  El seu interior manté l’ambientació i alguns dels records del filòsof martorellenc. Cal destacar-ne la biblioteca, que guarda un important volum de la documentació i de l’obra de Francesc Pujols, així com un notable conjunt d’aquarel·les, olis, gravats i dibuixos dels seus amics artistes: Salvador Dalí, Feliu Elies, Aragay o Ricard Canals, entre altres.

  La Torre de les Hores la va fer construir el pare de Francesc Pujols, Isidre Pujols i Bufill, entre els anys 1888-1890, quan Francesc Pujols tenia vuit anys. Més tard ell recordaria aquest fet durant el seu exili a Montpeller que narrarà al seu amic Artur Bladé Desumvila: «Puc dir que fins a l’any 1890, és a dir, quan jo en tenia vuit, no hi hagué en la meva vida un esdeveniment important, un raig de llum que no s’havia d’apagar més. Aquell any el meu pare va fer construir, a Martorell, la Torre de les Hores. Alguns creuen que aquest nom és una invenció meva. La veritat és que la torre fou batejada així, per la gent del poble, pel fet d’alçar-se davant l’edifici on hi havia el rellotge municipal [...]. Aquella torre –als quatre vents, amb un petit jardí, veïna d’altres torres, situada en bon lloc- va ser el desideràtum de la meva infantesa. [...] Cada any també, quan s’apropava l’hora de retornar a Barcelona, la vida se’m tancava i mai no vaig deixar aquelles parets clares, aquelles cambres esbatanades, aquells camps i aquells rius (el Llobregat i l’Anoia, que s’ajunten poc abans d’arribar al Pont del Diable) sense sentir una tristesa prenyada de llàgrimes. [...] I és que jo necessitava viure en plena naturalesa, la nostra mare i la mare de tot. Però aquest somni no l’havia de realitzar fins que vaig tenir quaranta-quatre anys. Va ser en aquesta edat que vaig decidir d’anar a viure definitivament a la Torre de les Hores per tal no solament de convertir en realitat l’ideal de poder passar tot l’any l’estiu a fora, sinó d’escriure l’obra que portava a les entranyes del meu pensament». ¹

  Així doncs l’any 1926 deixa de viure a Barcelona i, amb la seva família, habita la Torre de les Hores, a Martorell.

  L’any 1931 Josep Pla fa estada a Martorell per escriure El sistema de Francesc Pujols. Manual d’Hiparxiologia, que compendia succintament la filosofia de Francesc Pujols. Tal com deia Pla al pròleg d’aquesta obra: «[...] El lector trobarà en aquest manual tot el pensament de Francesc Pujols, fruit dels seus vint-i-cinc anys d’estudis i de la seva passió per la veritat, per la humanitat i per Catalunya».² Durant aquest temps Pla visità a diari Pujols a la Torre de les Hores. Posteriorment Pla recordaria la seva estada a la Torre de les Hores de la manera següent: «[...] l’endemà al matí, vaig anar a dinar a la Torre de les Hores. [...] El menjador tenia una llum agradable: era una mica penombrós, tot i donar al jardí posterior de la Torre. Més enllà del jardí es veien els teulats de les cases. A les parets hi havia el retrat de Pujols per Canals i diverses pintures de Josep Aragay, de gust italià i de color torrat. [...] Durant aquells dies passàrem moltes hores al salonet de la Torre de les Hores. M’anava dictant el llibre, de raig, i jo emplenava les quartilles. En aquella casa, s’hi estava bé. Tot i estar lligada amb el poble i posada davant una carretera de tant de trànsit, era isolada i tranquil·la.» ³

  La Torre de les Hores veu néixer el seu fill Faust, i els anys 1936 i 1937 veu morir la seva esposa i la seva mare, respectivament.

  L’any 1939, durant la Guerra Civil, ha d’abandonar la Torre de les Hores i Catalunya per exiliar-se a França.

  Durant la guerra la Torre és saquejada (i cremada bona part la seva biblioteca). El 1942 la recupera i hi viu permanentment.

  El 25 de maig de 1956, Salvador Dalí visita Francesc Pujols a la Torre de les Hores. Dalí admirava el filòsof, motiu pel qual va fer construir un monument dedicat a Francesc Pujols a l’entrada del Museu Dalí de Figueres. Deia d’ell que “era, és i serà l’emperador Trajà de la filosofia”.

  Francesc Pujols i Morgades va residir en aquesta torre de manera fixa els darrers 40 anys de la seva vida, i en ella va morir el dia 13 de febrer de 1962. Al llarg d'aquest temps, i envoltat per les parets de la Torre de les Hores, dóna forma a les seves idees filosòfiques, als seus llibres i escrits, en els quals Catalunya hi juga un paper important. Tot aquest material està dipositat a la biblioteca: llibres, manuscrits, obres inèdites, correspondència, etc.


      

  ¹Bladé Desumvila, Artur. Francesc Pujols per ell mateix. Editorial Pòrtic. Barcelona, 1967. Reeditat el 2006 per Brau Edicions.

  ²Pla, Josep. El sistema de Francesc Pujols. Manual d’Hiparxiologia. Llibreria Catalònia. Barcelona, 1931.

  ³Pla, Josep. Obra completa. Volum X. Edicions Destino. Barcelona, 1968.

  Col·laboradors
  © Fundació Francesc Pujols | adm@fundacio-francescpujols.cat | aTotArreu.com
  "L'elaboració d’aquesta pàgina ha comptat amb una subvenció de la Institució de les Lletres Catalanes per a la creació o renovació de pàgines web sobre literatura catalana l’any 2006".